KOBİ’lere online TIR servisi

“Dijital taşımacılık platformu olan Diginak.com’a ait iş fikri pandemi süreci ile hayat buldu. Dijital mecraları kullanarak, cep telefonu üzerinden market siparişimin eve gelmesini sağlayabiliyorsam, neden ’ler cep telefonu ile kapısına TIR çağırmasın diye düşündüm. Motosiklet kapınıza geliyorsa, TIR da gelebilirdi… Birkaç ay ekip olarak bireysel nakliyecilerin davranış psikolojilerini incelemeye başladık ve iş akışlarını oluşturduk. Küçük bir ekip ile kodlamaya başladık. Pandemi sonunda her şey hazırdı. Pandemi sona erdiğinde ticaretin hızlanması ise bizim için kaldıraç oldu.”

Bu sözlerin sahibi Diginak.com CEO’su Oğuzhan Karaca. Kurduğu platformla, araç tedarik ihtiyacının oluşmasından yükün alıcıya teslim edilmesine kadar tüm adımları dijitale taşıyan Karaca, büyüme yolculuklarını ve yeni dönem hedeflerini paylaştı…

YATIRIM GÜÇ KATTI

Platformu, 2021 yılında kurduklarını ve ilk iki yıl yatırım almadan kendi imkânları ile yola devam etmeyi tercih ettiklerini söyleyen Karaca, “Sonrasında yollarımız İdaCapital ile kesişti. Yatırım şirketi, hem lojistik hem de finans konusunda oldukça tecrübeliydi ve çok kısa sürede el sıkıştık. Güzel bir sinerji yakaladık ve yatırım aldıktan sonra ilk altı ay içerisinde aylık ciromuz 5 kat büyüdü. Bu esnada İdaCapital de bizi yalnız bırakmadı ve 3 defa tekrar yatırım yaptı. Sektörde elde ettiği başarılarla yatırımcımızın güvenini haklı çıkardık ve son olarak; 5.25 milyon değerleme ile 2. tohum yatırımını da almayı başardık. Böylece farklı bir yatırıma ihtiyaç duymadan pazar payımızı hızlıca arttırdık” dedi.

ADIM ADIM İŞLEYİŞ

Peki bu dijital ağ nasıl çalışıyor? Karaca bu soruyu şöyle yanıtladı: “Her şey bir KOBİ’nin taşıma ihtiyacının oluşması ile başlıyor. İşte bu noktada KOBİ, Diginak.com platformuna üye oluyor. Firma olarak, üyelik sürecini ciddiyetle ele alıyoruz ve yapay zekâ teknolojilerini kullanarak analiz süreci devreye giriyor. Yük çıkış frekansı, teslimat bölgeleri, mesafe, uğrama sayısı, yükleme saatleri, yükün tonajı, mal bedeli gibi parametreleri veri tabanına giriyoruz. Daha sonra kayıtlı nakliyecilerin beklentilerini yapay zekâ teknolojisi ile karşılaştırıyoruz. Aslında biz yük sahibi ile kamyoncuyu buluşturmuyoruz, KOBİ’nin işini kimin yapabileceğini öngörüyoruz. Araç tedarik edilmeden önce KOBİ’ye dijital ortamda fiyat teklifi sunuluyor. Teklifin kabul edilmesi ile beraber asıl iş başlıyor. Teklifin red edilmesi süreci sonlandırıyor ama veri tabanına KOBİ’nin fiyat beklentileri konusunda dijital bir iz bırakıyoruz ve ilk fırsatta tekrar bir teklif sunuyoruz. Yapay zekâmız piyasadaki günlük rayiç bedeli yakalama konusunda çok başarılı. Rayiç bedel ile beraber doğru nakliyeciyi tespit edip işe atıyoruz sonrası zaten dijitalde çorap söküğü gibi geliyor. Yük teslimatı ayrı bir mihenk taşı bizim için… PoD ( Proof Of Delivery) yükün teslimatının ispatı, hem müşteri tarafında işin tamamlandığının ispatı, hem de nakliyecinin hakkedişini almasını sağlayan bir süreç. Geriye kalan kısımlarda müşteri memnuniyeti ve sürdürülebilirliğe odaklanıyoruz.”

ÜÇ ÖNEMLİ AVANTAJ

“KOBİ’ler iş hacimleri gereği, yıllık lojistik kontrat imzalayamazlar. Düzenli çıkışları olmadığı için de spot araç tedariki ile ancak tedarik zincirini yönetebiliyorlar. İş modelimiz, bunun üzerine inşa edilmiş durumda” diyen Karaca, KOBİ’lere sundukları avantajları şöyle özetledi: “Birincisi, araç tedarik garantisi. Sezonsallık etkisinden bağımsız yüzde 97 oranında talepleri karşılayabiliyoruz. İkincisi, yük/ sigortası, yani yükün tüm sorumluluğunu üzerimize alıyoruz. Üçüncüsü ve en önemlisi ise, spot taşımada vadeli ödeme imkânı sunuyoruz. Kısacası KOBİ’ler kontrat lojistiği avantajlarına sahip oluyorlar ama bizden spot taşımacılık hizmeti alıyorlar.” Karaca, en hızlı navlun ödeyen dijital platform olduklarını, haftada üç gün ödeme ile kamyoncular nezdinde de talep gördüklerini ekledi.

24 MİLYON KM YOL 2 MİLYON TON YÜK

Bugüne kadar 400’ün üzerinde KOBİ’ye hizmet sunduklarını ve 30 bin kamyoncu ile çalıştıklarını belirten Oğuzhan Karaca, “Kurulduğumuz günden bu yana 24 milyon kilometre taşımaya aracılık yaptık, 2 milyon ton yük taşıdık. 2024 yılı için ciro hedefimiz 500 milyon TL. 2024’ün ilk çeyreğinde Seri-A turunu tamamlamak istiyoruz. Uzun vadede ilk hedefimiz yurtdışına açılmak. Global arenada kendimizi test etmek istiyoruz ama bu konuda oldukça temkinliyiz. Doğru zamanda, doğru ülkede faaliyetlerimize başlamayı tercih ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir