Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Sıcak Havalarda Su Tüketiminin Önemi

Sıcak havalarda özellikle güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarıda kalmaktan kaçınılması gerektiğini belirten İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Veysel Kıdır, yaz aylarında su tüketiminin diğer sıvılarla değil, sadece suyla karşılanması gerektiğini vurguladı. Sulu meyveler, suyun yerini tam anlamıyla tutamadığını belirten Kıdır, fazla meyve tüketiminin kan şekerini yükseltebileceğini ve karaciğer yağlanmasına yol açabileceğini söyledi.

Yaz aylarında terleme ve buharlaşmanın artmasıyla vücuttan kaybedilen sıvının yerine konmamasının organ fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyebileceğini belirten Kıdır, güneş çarpmasının da ciddi bir durum olduğunu ve belirtiler fark edildiğinde hızlı müdahale gerektiğini ifade etti.

Vücudun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için yeterli su alımının önemine dikkat çeken Kıdır, özellikle yaz aylarında terleme ile artan sıvı kaybının yerine konmamasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

İleri yaştaki bireyler, kalp hastaları, diyabet ve hipertansiyon hastaları, böbrek yetmezliği olanlar ve çocukların sıvı kaybına karşı daha hassas olduklarını belirten Kıdır, bu grupların yeterli sıvı alımına özellikle dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Kıdır, yetişkin bir bireyin günlük ortalama 2 ila 2,5 litre su tüketmesi gerektiğini belirtti.

Güneş çarpmasının belirtilerini anlatan Kıdır, güneş altında uzun süre kalmamanın ve yeterli su tüketmemenin vücut ısısının artmasına ve güneş çarpmasına neden olabileceğini ifade etti. Ayrıca, meyve, kola, çay gibi içeceklerin suyun yerini tutmadığını ve hatta çay ve kahvenin idrar söktürücü etkisiyle sıvı kaybını artırabileceğini belirtti.

Yaz aylarında su ihtiyacının arttığını dile getiren Kıdır, genelde kilo başına 35 CC üzerinden su ihtiyacının hesaplandığını ancak sıcak havalarda bu miktarın artırılması gerektiğini belirtti.

Related Posts

İnsanlar için ölümcül risk oluşturuyor: Kedi sahipleri dikkat!

Bavyera’da kaydedilen ilk ölüm, kedi sahipleri için alarm veriyor: Avrupa sivri faresinin doğal rezervuar olduğu Borna Hastalığı Virüsü 1’in (BoDV-1) yol açtığı beyin iltihabı, evcil dostlarımızın avlanma içgüdüsüyle enfekte kemirgenleri taşırken sahibine ölümcül bir tehdit oluşturuyor.

“Midesini üşütmüştür, geçer” demeyin! Özellikle 5 yaş altındaki çocuklar için çok riskli

Çocukluk çağında sık karşılaşılan ve halk arasında “mide üşütmesi” olarak bilinen gastroenterit, bir başka deyişle bağırsak enfeksiyonu, çocuk acil servis başvurularında ilk sıralarda yer alıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Sami Tufan, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.

Çocuğunuz ekran başında dakikalarca oturuyorsa…

Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Nevzat Aykut Bayrak, çocuklarda kabızlık şikayetlerinin arttığını belirtti. Ekran başında geçirilen uzun saatler, hareketsizlik ve yanlış beslenme bu sorunun temel nedenleri arasında yer alıyor.

Artan polen yoğunluğu alerjik şikayetleri artırdı

Van’da son günlerde artan polen yoğunluğu nedeniyle alerjik şikayetlerin arttığı belirtildi.

“HIV vakalarında artış var”: İşte 4 soruda en çok merak edilenler

“HIV vakalarında artış var”: İşte 4 soruda en çok merak edilenler

Vücuda yaşlanmayı unutturan besinler

Yaş almanın yaşlanmak anlamına gelmediğini söyleyen Dilara Palabıyık “Doğru beslenmeyle cilt elastikiyetini koruyup genç görünmek mümkün” dedi.