Türkiye’ye tepki en çok Çelebi’yi etkiledi, açılan davanın duruşması bugün: Hindistan’la boykot gerilimi

Hindistan’da Türk Malı Ürünlere Yönelik Boykot Genişliyor

Hindistan-Türkiye arasındaki politik gerilimin etkisiyle Türk mallarına ve şirketlerine karşı başlayan boykot genişliyor. Resmi bir boykot olmamakla birlikte, tüketici inisiyatifiyle başlayan bu hareket sonucunda küçük marketler ve önemli internet pazar yerleri Türk malı ürünleri boykot etmeye başladı. Çelebi Hava Hizmetleri ise yaşanan bu gerilimden en büyük darbeyi almış durumda ve açtığı davanın duruşması bugün yapılmak üzere planlanmış durumda.

2024 verilerine göre Türkiye’nin Hindistan’a ihracatı 1.3 milyar dolar iken, Hindistan’dan yapılan ithalat ise 6.4 milyar dolardır. İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi oldukça küçük olsa da, önemli yatırım şirketlerinin ortaklıkları bulunmaktadır. Koç Holding’in Hindistan’da beyaz eşya ürettiği Tata Group ortaklığına ait Air India, Türk Hava Yolları’na (THY) karşı savaş açmış durumda.

Uzun yıllardır Hindistan’da yatırımları bulunan Çelebi Grubu ise krizden en fazla etkilenen grup olarak öne çıkıyor. Çelebi, havacılık hizmetleri konusunda Hindistan’ın en büyük yabancı şirketi konumunda bulunuyor. Ancak Hindistan’ın ulusal güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek Türk şirketinin havaalanlarında faaliyet göstermesini yasakladığı açıklandı. Çelebi Hava Servisi ise karara karşı Hindistan’da dava açtı ve duruşma bugüne ertelendi.

Boykotun etkileyeceği alanlardan biri de turizm sektörüdür. Hindistan, Türkiye’de büyük bütçeli düğünleriyle tanınıyor ancak son günlerde birçok etkinlik iptal edildi ve sevilen şarkıcı Rahul Vaidya, bir düğün organizasyonunda sahne almaktan vazgeçti. Ayrıca Hindistan Teknoloji Enstitüsü (IIT) Bombay, Türk üniversiteleri ve eğitim kurumlarıyla olan anlaşmalarını askıya aldığını duyurdu.

Reuters’ta yer alan habere göre Hindistan’da 13 milyon marketin ürün tedarikini yürüten distribütörler federasyonu AICPDF, Türkiye’den gelen bütün ürünlere karşı “süresiz ve topyekün” bir boykot başlattıklarını duyurdu. Boykot, Türk malı çikolata, reçel, bisküvi ve kişisel bakım ürünlerini kapsayacak.

Related Posts

Demir cevheri fiyatları haftanın zirvesinde

Dalian Emtia Borsası’nda (DCE) Eylül ayı demir cevheri kontratı, sabah işlemlerini %0,5 artışla 706 yuan/ton (98,22 dolar) seviyesinde tamamladı. Seansın erken saatlerinde fiyatlar 709,5 yuan/tona yükselerek 13 Haziran’dan bu yana en yüksek …

Yarım asırlık dönem sona eriyor: Gaz tedarikinde yeni dönem

Avrupa Birliği (AB), bazı üye ülkelerin itirazlarına rağmen yarım asırlık Rus gazı bağımlılığını sonlandırma hedefine adım adım ilerlerken, enerji arz güvenliğini sağlamak amacıyla ABD ve Katar’dan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG), Norveç’ten ise boru gazı ithalatını artırıyor.

Türkiye’nin rüzgar ve güneş gücü yüzde 30’u aştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Türkiye olarak rüzgar ve güneşte toplam kurulu gücümüz yüzde 30’u aştı. Tüm hanelerin elektrik ihtiyacını sadece bu iki kaynaktan karşılayabilir hale geldik” ifadelerini kullandı. Bakan Bayraktar …

Zırh delici harp başlıklı KARGU İHA’nın ihracatı sürüyor

STM tarafından geliştirilen zırh delici harp başlıklı KARGU İHA’nın ikinci ihracatı gerçekleştirildi.

Rekabet Kurumu’ndan Google’a soruşturma: Gerekçesi açıklandı!

Rekabet Kurumu, Google’ın PMAX kampanyasıyla çevrimiçi reklamcılık alanındaki gücünü kötüye kullanıp kullanmadığını tespit etmek amacıyla soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında veri birleştirme ve adil olmayan uygulamalar da incelenecek.

Transatlantic Petroleum’un Batman’daki petrol işletme ruhsatı TPAO’ya devredildi

Transatlantic Petroleum’un Batman’daki petrol işletme ruhsatı TPAO’ya devredildi