Türkçe, Kosova’nın Lipyan Belediyesi’nde “resmi kullanımda dil” oldu

Kosova’da Türkçe Resmi Kullanımda Dil Statüsü Kazandı

Lipyan Belediyesi’nde yapılan oturumda, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Milletvekili Enis Kervan’ın girişimiyle Türkçe’nin resmi kullanımda dil statüsü kazanması oy birliğiyle kabul edildi. Bu kararın alınmasından memnuniyet duyan Kervan, Lipyan Belediyesi’ne bağlı Yanova köyünde çoğunlukla Türklerin yaşadığını belirtti.

Kervan, Türkçenin yüz yıllardır Kosova’da var olduğunu vurgulayarak, bir belediyede daha Türkçe’nin resmiyet kazanmasından mutluluk duyduğunu ifade etti. Türkçe, Prizren ve Mamuşa belediyelerinde resmi dil statüsünde yer alırken, Priştine, Gilan, Vıçıtırın, Güney Mitroviça ve Kuzey Mitroviça belediyelerinde resmi kullanımda dil statüsünde bulunmaktadır.

Kosova yasalarına göre, belediye sınırları içinde geleneksel olarak konuşulan bir dil, temsil oranına bakılmaksızın resmi kullanımda dil statüsüne sahip olabiliyor. Ancak bu statü, dilin belediyenin sorumluluk alanlarında kullanımını zorunlu kılmamaktadır.

Kosova’da bu yıl yapılan nüfus sayımına göre ülkede 19 bin 419 Türk yaşarken, yaklaşık 50 bin kişi Türkçe de konuşabilmektedir.

Günün Öne Çıkan Haberleri

Related Posts

Son şehidi kırk günde unuttular

Irak’ın kuzeyinde şehit olan Önder Özen için mevlid okutuldu. Mevlide akraba ve köylüleri dışında katılan olmadı. Şehidin babası Hasan Özen, “Oğlum 40 günde unutuldu” dedi.

Yandaş medya etkin pişmanlıktan faydalandı demişti! O isimden yalanlama

İBB Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş hakkında etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanacağı iddia edilmişti. Keleş sosyal medya hesabından yayınladığı açıklamalarla iddiaları reddetti.

Mustafa Sarıgül: Bayburt bugün CHP’yi bağrına bastı

CHP mitingi öncesi CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, “Bayburt bugün Cumhuriyet Halk Partisi’ni sevgiyle, saygıyla bağrına bastı.” değerlendirmesini yaptı.

İran’dan ABD, Britanya ve Fransa’ya tehdit: İsrail’e yardımcı olursanız askerî üs ve gemileriniz hedef alınacak

İran’dan ABD, Britanya ve Fransa’ya tehdit: İsrail’e yardımcı olursanız askerî üs ve gemileriniz hedef alınacak

İsrail ve İran arasında karşılıklı saldırılar! İki başkentte de patlama sesleri

Filistin’i işgal edip tüm dünyanın gözü önünde on binlerce Gazzeliyi öldürerek katliam gerçekleştiren İsrail, bu defa İran’a saldırdı. İki ülke arasında tırmanan gerilim İsrail’in saldırısıyla çatışmaya dönüştü. İsrail, önceki gece İran’ın nükleer …

Türkiye 4 ülkeye uçuşları iptal etti

İsrail’in İran’a yaptığı saldırının ardından yaşanan gerilim halen sürüyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 16 Haziran 2025 gününe kadar İran, Irak, Suriye ve Ürdün’e yönelik uçuşların durdurulduğunu açıkladı