Bu güneşli yaz günlerinde cildimizi güneş kremi sürerek koruyoruz. Yüksek faktörlü güneş kremi güneş yanığını önler. Birebir formda güneş gözlüğü takarak da güneşin keskin ışınlarından kendimizi koruyoruz. Ancak güneş gözlüğü takmanın gözleriniz için her vakit uygun olmadığını biliyor muydunuz? Güneş gözlüklerini takmamanın daha uygun olacağı günün aşikâr bir vakti vardır.
GÖZ HASARI
ABD Ulusal Göz Enstitüsü tarafından 2014 yılında yayınlanan bir araştırma, UV ışınlarının göz merceği proteinine ziyan verebileceğini gösteriyor. Vakitle bu, katarakt ismi verilen göz rahatsızlığına bile neden olabilir. Ek olarak, UV hasarının makula dejenerasyonu alma bahtını artırabileceğine dair işaretler de vardır. Bu, yaşa bağlı körlükte kıymetli bir faktördür. Fotokeratit ismi verilen kısa periyodik göz hasarına güneş de neden olabilir. Beşerler için bu ekseriyetle süreksiz körlük yahut bulanık görme ile sonuçlanır.
GÜNEŞ HASARI
Amerikalı göz uzmanı Dr. Rebecca Taylor, neyin ne olduğunu açıklıyor . UV ışığıyla ilgili en yaygın sorunun onu görememeniz olduğunu açıklıyor. Rastgele bir muhafaza takmadığınız vakit ışık direkt gözlerinize nüfuz eder ve gözleriniz buna karşı çok hassastır. Güneşin gözlerinize verdiği ziyanı artırabilecek kimi faktörler de vardır. Harvard Tıp Okulu’ndan Dr. Stephen Foster, su, kar ve otomobil camlarının güneş ışığının yansımasına neden olabileceğini ve bunun da gözlerinizin UV ışınlarını iki kat daha fazla almasına neden olabileceğini açıklıyor. Ek olarak, büyük yüksekliklerde güneş ışınları daha güçlüdür. Bu, göz hasarı riskini artırır.
UVA VE UVB KORUMASI
Bir güneş gözlüğü satın alırken sundukları UVA muhafazasına ve UVB muhafazasına bakmak kıymetlidir. Güneş gözlüklerinin bu ışınlardan yüzde 99 yahut yüzde 100 müdafaa sağlayıp sağlamadığını görmek için her vakit etikete bakın. Fiyat çoklukla bir fark yaratmaz, lakin gözlüklerin boyutu fark eder! Taylor, “Ne kadar büyük o kadar iyi” diyor. Örneğin, küçük yuvarlak John Lennon gözlüklerinin çok fazla muhafaza sağlamadığından, gözlüklerin gözlerinize birkaç farklı açıdan giren dağınık ışınlara neden olduğundan bahseder.
Bu nedenle, elinizden gelenin en güzelini yapmak istiyorsanız, dışarı çıkarken düzgün bir güneş gözlüğü takın. Yeniden de güneş gözlüğü takmamanın makul olacağı bir an vardır. Araştırmalar, sabahları parlak güneş ışığına maruz kalan şahısların akşamları daha kolay uykuya daldıklarını gösteriyor. Bunun nedeni, sabahları ışığın biyoritmimizi etkilemesidir. Sabah güneş gözlüğü takmak bu ritmi bozar ve akşamları daha yavaş uykuya dalmanıza neden olur. Bu nedenle Foster, direkt güneşe bakmamanız ve güneşin çok parlak olmaması şartıyla, sabah dokuz yahut ona kadar güneş gözlüğü takmamanızı önerir.