Prof. Dr. Naci Görür yanıtladı: Olası bir Marmara depreminde başka hangi iller etkilenecek?

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, “Olası bir Marmara depreminde başka hangi iller etkilenecek?” sorusuna yanıt verdi. Siyasi yönetimleri uyaran Prof. Dr. Görür, “Devlet deprem stratejisini kökünden değiştirmeli” dedi.

Hürriyet’e konuşan Prof. Dr. Naci Görür, yüzlerce insanın öldüğü 6 Şubat depremlerinin ardından gündemde yerini koruyan “Türkiye yeni bir depreme hazır mı? İki yılda ne gibi önlemler aldık? ‘Bir deprem ülkesi olduğumuzun’ ne kadar farkındayız?” sorularına yanıt verdi.

Depreme dirençli kentler için temel çalışmaların yürütülmediğini söyleyen Naci Görür, “Yapılan çalışmalar daha çok yaraları sarma eğiliminde” dedi. Görür, “Depreme dirençli kentler oluşturmadıkça kayıplar devam edecektir. Devlet, hükümet, yerel yönetim ve halk bir araya gelmeyince bu işi becermek mümkün değil. Bir araya gelip ülkemizi depreme dirençli hale getirmeliyiz” diye uyardı.

“Devlet deprem stratejisini kökünden değiştirmeli”

Devletin deprem stratejisini kökünden değiştirmesi gerektiğini söyleyen Görür, şu yolu gösterdi:

“Bir bölgeyi dirençli hale getirmek için her şeyden önce üzerinde bulunduğu fayın özellikleri araştırılmalı. Bir deprem durumunda kent bileşenlerine nasıl zarar vereceği ortaya koyulmalı. Deprem gelmeden önce de bu bileşenleri depreme nasıl hazırlarız aşamasına geçilmeli. Kentin mikrobölgeleme çalışması yapılmalı.”

“Kayseri, Sivas, Adana, Mersin hatta Kıbrıs’a dikkat etmek lazım”

Naci Görür, 6 Şubat’ın hemen ardından DAF’ın (Doğu Anadolu fay hattı) Adana Havzası’nda stres birikimi olduğunu ve bölgede yeni depremler olabileceğini belirtmişti. Görür Adana uyarısını hatırlatarak şunları kaydetti:

“Sebebi de harekete neden olan fayın bir levha sınırı olması. Doğu Anadolu fayı; Arap, Anadolu ve Afrika levhası arasındaki sınır. 53 bin kişiyi öldüren fay da bu fay. Bilimin öngörüsü olan bir şeyi söyledim. Bu fay, Maraş’a kadar gelip Maraş’tan Adana Havzası’na doğru devam ediyor, saçaklanıyor. Büyük bir Maraş depremi olduktan sonra depremi Adana’ya transfer ediyor. Nitekim dedim ki; 6 Şubat depremlerinden sonra Doğu Anadolu’da Kayseri, Sivas, Adana, Mersin hatta Kıbrıs’a dikkat etmek lazım. Hatta Adıyaman-Hakkari arasına kadar o bölgelerde stres yüklendi.”

“Olası bir depremde Avrupa Yakası daha fazla hasar görecek”

Daha önce Marmara Bölgesi’nde 7,5 büyüklüğünde deprem beklediğinizi söyleyen ve İstanbul’da anlık deprem olma olasılığının yüzde 47 olduğunu belirten Görür, şunları kaydetti:

“İstanbul’da deprem dirençli çalışmalar yeterince yapılmıyor. Ama hiçbir şey yapılmıyor da değil. Sistematik olarak yapılması gerekenler çok büyük. Olası bir depremde Avrupa Yakası, Asya Yakası’na oranla daha fazla hasar görecek. Sebebi zemin. İki yakada kıyı  ve dolgu bölgelerinde depremin şiddeti, ivmesi, hızı da fazladır. Yıkım da fazla olacaktır. İstanbul’da Adalar’da, kıyılarda tsunami çok etkili olabilir.”

Olası bir Marmara depreminde başka hangi iller etkilenecek?

Görür, “Olası bir Marmara depreminde başka hangi iller etkilenecek?” sorusuna da şöyle yanıt verdi:

“Denize yakın iller bu depremden az veya çok etkilenecektir. Çok etkilenecekler arasında İstanbul, Gebze, Kocaeli, Yalova var. Güneydeki alanlar; Tekirdağ, Bursa, Edirne. Yani bu bölgedeki tüm yerler etkilenecek ama derecesi farklı. Denize yakın, Marmara’ya yakın yerler; Tekirdağ, Yalova, İstanbul, Silivri, Bursa-Gemlik… Bu yöreler çok daha fazla etkilenecek. Çanakkale, Balıkesir, onlar da etkilenecek ama az. Ancak unutmamak gerek ki, depreme hazırlık illa deprem nereye vuracak diye olmamalı. Her halükârda kentini deprem dirençli, köyünü deprem dirençli yapacaksın.”

 


Related Posts

Müsavat Dervişoğlu: Çay ilçemizin en güzel caddesinden birinin adı Talat Paşa Caddesi olarak değiştiriliyor

Müsavat Dervişoğlu: Çay ilçemizin en güzel caddesinden birinin adı Talat Paşa Caddesi olarak değiştiriliyor

Bakan Kurum: “300 bininci konutumuzun anahtarını Malatya’da teslim edeceğiz”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Malatya kent merkezinde yapımı süren Bakırcılar Çarşısı’nı ziyaret ederek çalışmaları yerinde inceledi.

Nereden nereye! Alper Potuk, Türkiye’ye döndü, işte yeni takımı

Son olarak Makedon ekibi Gostivar’da forma giyen Alper Potuk, Türkiye’ye dönüyor. Süper Lig’deki Eskişehirspor, Fenerbahçe, Ankaragücü ve Çaykur Rizespor’dan sonra Kuzey Makedonya’da futbol hayatına devam eden Potuk, 2. Lig ekiplerinden Şanlıurfaspor ile anlaştı. 34 yaşındaki tecrübeli futbolcunun kısa süre içinde resmi sözleşmeye imza atması bekleniyor.

Keçiören’de Şiddetli Sel Felaketi

Ankara’da sağanak sonrası evin duvarı yıkılan Asuman Peker, kızıyla birlikte selde sürüklendi.

Çeşme’de baltalı dehşet: 1 ölü

İzmir’in Çeşme ilçesinde bir sitenin eski görevlisi S.Ş., kendisinin yerine işe alınan Soner Boztepe’yi baltayla başına vurarak öldürdü. Olayın ardından evinin yakınında yakalanıp, gözaltına alınan S.Ş., sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Melih Mahmutoğlu’nun Sözleşmesi Uzatıldı

Fenerbahçe, kaptanı Melih Mahmutoğlu ile 1 yıllık sözleşme uzattı. Yeni sezon için hazır.