Güney Kore’de Türkçe ve Türk Mutfağına İlgi Artıyor

Güney Kore’de Türkçe ve Türk Mutfağına Artan İlgi

Güney Kore Hankuk Yabancı Diller Üniversitesi Türkiye-Azerbaycan Araştırmaları Bölümü Başkanı olan Türkolog Prof. Dr. Oh Chong-jin, Uzak Asya’da Türkçe ve Türk yemeklerine olan ilginin arttığını söyledi. Prof. Dr. Oh, yaptığı açıklamada “Sunumlarımda bir Türk rüzgarının olduğunu dillendiriyorum. Türkiye‘nin dizi, film ve müziklerinin daha fazla tanıtılması lazım. Türk rüzgarı, Orta Asya, Uzak Asya’da yayılabilir, o potansiyel var.” ifadelerine yer verdi.

Çeşitli seminer ve konferanslar için Türkiye’ye gelen Prof. Dr. Oh, Güney Kore’deki Türkçe çalışmalarına ilişkin AA muhabirine bilgi verdi. Üniversitesinin sadece Türkiye ile değil Türk dünyasıyla ilgili çalışmalar yaptığını belirten Oh, bölümün tarihçesinden de bahsetti.

“1973’te bölümümüz, ‘Türkiye Çalışmaları’ olarak başladı, daha sonra 2004’te ‘Orta Asya Çalışmaları’ Bölümü açıldı. 2008’de ise bölümün adını Türkiye-Azerbaycan Araştırmaları Bölümü olarak değiştirdik. Ben şu an üçüncü nesil hocayım.” diyen Oh, bölümün kuruluşunda Kore Savaşı’nda tercümanlık yapan kişilerin rol aldığını belirtti.

Öğrencilerin bölümü tercih etmelerine ilişkin nedenleri açıklayan Oh, Güney Kore’de Türkiye’nin “kan kardeşi” olarak bilindiğini ve son dönemde iki ülke arasındaki projelerin ve ekonomik ilişkilerin ilgi çekici olduğunu ifade etti.

Türkolog Oh, Güney Kore’de 2016’da Türkçenin “stratejik diller” sınıfına alındığını belirterek, “Devlet, bunun için ciddi finansman ayırdı. Biz de oradan aldığımız fonlarla Türkçe alanında kitaplar bastırdık. Bunları, devletin bize verdiği fonlarla ücretsiz olarak dağıtıyoruz.” şeklinde konuştu.

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) projeleriyle öğrenciler için Türkiye’de çeşitli programlar yürüttüklerini belirten Oh, bu sayede Türkiye’ye karşı ilginin arttığını vurguladı.

Oh, Türkiye’deki konferans ve seminerlerinde iki ülke arasındaki fon, proje ve burs imkanlarına da değindiğini ve bu olanakların öğrencilere ve akademisyenlere fırsatlar sunduğunu söyledi.

“Türk rüzgarı, Orta Asya, Uzak Asya’da yayılabilir, o potansiyel var”

Oh, Türk mutfağının Koreli öğrenciler tarafından ilgi gördüğünü belirterek, “Sunumlarımda bir Türk rüzgarının olduğunu söylüyorum. Türkiye’nin dizi, film ve müziklerinin daha fazla tanıtılması lazım. Bir vizyon ve strateji ile bunu daha da geliştirebilir. Türkiye, bunu bir devlet politikası olarak desteklerse Türk rüzgarı daha da gelişir. Türk rüzgarı, Orta Asya, Uzak Asya’da yayılabilir, o potansiyel var.” dedi.

Uzak Doğu’da Türk rüzgarını tanıtmak için özel çalışmaların yapılması gerektiğini vurgulayan Oh, “Güney Kore’de özellikle Türk mutfağı ilgi görüyor, son dönemde Türk restoranlarının sayısı arttı.” şeklinde konuştu.

Türk mutfağını Güney Kore’de tanıtmak için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini belirten Oh, bunun Yunus Emre Enstitüsü aracılığıyla yapılabileceğini ifade etti.

Oh, Kore’de Türkçe mezunlarının iş bulma oranının yüksek olduğunu ve Hankuk Yabancı Diller Üniversitesi ile Pusan Ulusal Üniversitesi’nde Türkçe eğitiminin verildiğini aktararak, “Türkçenin daha fazla tanıtılması gerekiyor. Bu konuda mücadele ediyorum ve Türkçeye olan ilginin artacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Mehmet Şah Yılmaz – Güncel

Related Posts

AGS sınavı kaç dakika? AGS ne zaman, saat kaçta başlayacak? 2025 AGS sınav süresi bilgileri

AGS sınav süresi, 13 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilecek olan sınav dolayısıyla merak konusu oldu. 411 bin 805 adayın başvurduğu MEB-AGS uygulaması, 81 ilde gerçekleşecek. ÖSYM’den yapılan açıklamaya göre; 8-20 Mayıs arasında başvuruları alınan MEB-AGS ile Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT), 13 Temmuz’da iki oturum olarak gerçekleştirilecek. Peki, AGS sınavı kaç dakika? AGS ne zaman, saat kaçta başlayacak ve kaçta bitecek? İşte, 2025 AGS sınav süresi bilgileri

Chobani ne demek, sahibi kim? Chobani’nin sahibi Hamdi Ulukaya kimdir? Fenerbahçe’ye sponsor oluyor!

Dünyaca ünlü yoğurt markası Chobani, Fenerbahçe Spor Kulübü ile stadyum isim sponsorluğu ve Avrupa maçlarında forma göğüs sponsorluğu için görüşmelere başladı. Chobani yoğurt kimin? Sorusu da bu gelişmeyle birlikte merak edildi. Fenerbahçe Spor Kulübü, 10 Temmuz 2025 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklama ile dünyaca ünlü yoğurt markası Chobani ile stadyum isim sponsorluğu ve Futbol A Takımı’nın Avrupa maçlarındaki forma göğüs sponsorluğu için görüşmelere başladığını duyurdu. Peki, Chobani’nin sahibi Hamdi Ulukaya kimdir? Chobani ne demek, sahibi kim?

Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi’ni 2025’in ilk 6 ayında 141 bin kişi ziyaret etti

Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi’ni 2025’in ilk 6 ayında 141 bin kişi ziyaret etti

Liselerde eğitim öğretim süresi düşecek mi? Bakandan flaş yanıt

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 4 yıllık zorunlu lise eğitiminin 2 yıla düşürüleceği iddiaları hakkında, AKP’nin TBMM grup toplantısı öncesi açıklamada bulundu.

2025-ALES/2 yapıldı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca (ÖSYM), 2025-Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2025-ALES/2) yapıldı.

Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? 24 saatlik hata tespit raporu yayınlandı! İşte güncel veriler

Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? Instagram’a giriş ve akış yenilemede sorun yaşayanlar merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabına çevrildi. Hemen belirtelim ki 24 saatlik güncel veriler yayınlandı. Peki, bugün 25 Haziran Çarşamba Instagram açıldı mı, sorun giderildi mi? İşte merak edilip araştırılan güncel detaylar ve 26 Haziran Perşembe yani bugüne ait hata tespit raporu grafiği…