‘Aşırlık yanlısı’ ilan edilen AfD, karşı dava açtı

Almanya’nın Aşırı Sağcı Partisi AfD İstihbarat Kurumu Tarafından Hedeflendi

Almanya’nın aşırı sağcı partisi Alternatif für Deutschland (AfD), ülkenin iç istihbarat kurumu tarafından “aşırılık yanlısı örgüt” ilan edilmesine karşı köklü bir adım attı. Geçtiğimiz hafta köylü İdari Mahkemesi’ne dava açan AfD, aynı zamanda acil bir başvuruda da bulundu.

Mahkeme sözcüsü, alınan bu önlemin ardından AfD’nin dilekçesinin ve acil başvurusunun değerlendirileceğini açıkladı. Ancak sürecin resmi olarak başlaması için Almanya iç istihbarat kurumu BfV’nin bilgilendirilmesinin beklenmesi gerektiği kaydedildi.

BfV, AfD İçin 1100 Sayfalık Rapor Hazırladı

BfV’nin geçtiğimiz Cuma günü açıkladığı kararla, AfD’ye yönelik denetimin artırılması yasal zemin kazandı. Bu kararın hemen ardından parti içinden muhbir devşirme ve iletişim kanallarının izlenmesi gibi çalışmalar için adım atıldı.

Açıklanmayan 1100 sayfalık uzman raporunda, AfD’nin ırkçı ve Müslüman karşıtı bir örgüt olduğu tespit edildi. Parti, Şubat ayında gerçekleşen parlamento seçimlerinde oyların yaklaşık yüzde 21’ini alarak ikinci sıraya yerleşmiş ve en büyük muhalefet partisi olmuştu.

Yeni hükümetin başbakanı olan Friedrich Merz liderliğindeki koalisyonun göreve başlamasıyla, SPD lideri Lars Klingbeil’in AfD’yi yasaklama seçeneğini değerlendireceği belirtildi.

Beyaz Saray ve Kremlin’den Tepkiler Geldi

AfD’nin aşırılıkçı ilan edilmesine yönelik karar, partinin destekçileri arasında ses getirdi. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Almanya’nın bu kararı gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı. ABD Başkanı Donald Trump’a yakınlığıyla bilinen Elon Musk da AfD’ye destek açıklamalarında bulundu.

Rusya’dan gelen açıklamalarda da, Moskova’nın Washington’a benzer bir şekilde AfD’ye karşı sınıflandırmaları eleştirdiği ifade edildi. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, “Avrupa’daki siyasi durum artık farklı düşüncelere karşı sınırlayıcı önlemlerle dolu” dedi ve Almanya’da yaşanan sürece karışmak istemediklerini belirtti.

Related Posts

İrlanda, İsrail’in Filistin’de işgal ettiği bölgelerle ticareti yasaklamaya hazırlanıyor

İrlanda, İsrail’in Filistin’de işgal ettiği bölgelerle ticareti yasaklamaya hazırlanıyor

Türkler kapıda vizeyle gidiyordu, Yunan adası alevlere teslim!

Çeşme’nin hemen karşısında bulunan Yunanistan’ın Sakız Adası’nda yüzlerce itfaiyeci, yangının üçüncü gününde söndürme çalışmalarına devam ediyor. Çok sayıda yerleşim yerinin tahliye edildiği adada OHAL ilan edilmişti. Pazar günü çıkan yanının …

Kendilerini general olarak tanıtan dolandırıcılar tutuklandı

Şanlıurfa’da merkezli 5 ilde düzenlenen dolandırıcılık operasyonunda gözaltına alınan şüphelilerden 4’ü tutuklandı. Zanlıların kendilerini general’, ‘istihbarat görevlisi’ ve ‘üst düzey kamu görevlisi’ olarak tanıttıkları ortaya çıktı.

İran saldırısıyla sarsılan Katar uçaklarını Türkiye’ye yönlendirdi

İRAN’IN Katar’daki ABD üslerine yönelik füze saldırısı nedeniyle Avrupa’dan Katar’ın başkenti Doha’ya sefer yapan uçaklar, İstanbul ve Ankara’ya yönlendirildi. Katar Havayolları’nın 10 uçağı, İstanbul Havalimanı ve Esenboğa Havalimanı’na iniş yapmak üzere yön değiştirdi.

Devlet Bahçeli 5 aylık aranın ardından Meclis kürsüsüne dönüyor

Sağlık sorunları nedeniyle bir süredir siyasi gündemi evinden takip eden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yaklaşık 5 aylık aranın ardından yarın saat 10.45’te partisinin Grup Toplantısı’nda kürsüye çıkacak ve konuşma yapacak.

Ahıra girdiğinde 1 vücutta 2 kafa gördü! Oysa sadece keçisini kontrol edecekti

Keçisini kontrol etmeyen giden adam hayatının şokunu yaşadı. Doğum yapan keçisinin çift başlı yavrusu görenler hayrete düşürdü.